Виж как да се възползваш от големите отстъпки в нашите шоуруми - НАТИСНИ ТУК!
Хипер Промо!

Основни разлики между керамика и гранитогрес

Обикновено когато се избират нови плочки за баня често съществува колебанието между избора от гранитогрес или добре познатата класическа керамика. Още повече когато цената също е определящ фактор, потребителите се питат каква е разликата и какви са предимства на единия избор спрямо другия. Нека да разгледаме този текст като едно сравнение между двата най-търсени типа плочки за баня.

 

Керамиката от която се правят плочките за баня е полу-кристален материал, аморфен по своята същност и неорганичен. Гранитогресът от своя страна е керамика, която обаче е изработена от синтез на различни видове глина. В този смисъл керамичните плочки не преминават процес на витрификация и така те съдържат пореста структура, освен ако не се глазират. При гранитогресът обаче се наблюдава непромокаемост още преди да бъде глазиран.

 

Безспорно тази разлика влияе и на цената – гранитогресът е по-скъп от класическата керамика – влияе и на предназначението на плочките що се касае до използването им в банята. Понеже моделите гранитогресни плочки са по-издръжливи, те са отлични за подова настилка. Керамичните плочки понеже са по-лесно обработваеми като форма постигат отлични естетически резултати когато са на стената в банята.

 

Керамиката има по-ниски нива на каолин за разлика от високите нива в гранитогреса. И двете материи си приличат по високия абсорбационен рейтинг, с малък процент разлика в полза на гранитогреса, което го прави  подходящ и за външни настилки и облицовки. Моделите керамични или фаянсови плочки за баня се почистват лесно, но за разлика от гранитогреса са по-изложени на възможност от счупване или поява на драскотини.

 

Моделите плочки за баня, независимо от каква материя са направени, все пак имат различни стандарти, които трябва да покрият. Затова е добре преди да изберете да се интересувате от информацията за това, за какъв трафик са насочени, пригодени ли са за баня, противовлажни ли са и т.н. Защото е непростимо да се пропуснат точно тези фактори, когато се инсталират нови плочки за баня.