Виж как да се възползваш от големите отстъпки в нашите шоуруми - НАТИСНИ ТУК!
Хипер Промо!

Прилики и разлики при акрилна и порцеланова вана

Хората са свикнали да търсят предимства и недостатъци при моделите вани, които ще инсталират в банята. Когато обаче се направи сравнение предимствата и недостатъците се превръщат в прилики и разлки. В този текст ще разгледаме такива между акрилните вани за баня и порцелановите вани – два от най-разпространените видове според материала използван за изработката.

 

Порцелановата вана в същността си е порцеланов емайл, изпечен на висока температура. Тези модели се монтират върху база от желязо или стомана, или върху плочки. Акрилната вана обикновено с лее чрез термична обработка, която свързва акрилната материя върху подложка от фибростъкло.

 

В този смисъл порцелановите вани са по-тежки и имат по-ретро излъчване като стил, докато акрилните се използват много повече при модернистичните модели и при моделите с вградена хидромасажна система. Твърдата порцеланова материя е по-защитена от появата на надрасквания и нарушения на цялостта на повърхността. Така че акрилната материя трябва да бъде пазена по-добре и грижата за нея да бъде на по-високо ниво.

 

Появата на драскотини върху акрилните или дори порцелановите вани за баня, е лош сигнал, защото там започват да се събират мръсотии, мазнини, сапунени остатъци и др. такива. Затова и двете материи трябва да се почистват според правилата и с по-малко използване на киселинни детергенти, които рушат финия завършек на всяка вана.

 

За разлика от порцелановите вани, които губят топлината си много по-бързо, акрилните имат свойството да задържат топлината малко по-дълго време. Затова производителите търсят решения и за порцелановите вани, така че да добавят някакъв вид повърхностна изолация, която да задържа топлината малко по-дълго време.

 

Днес на пазара има много и качествени модели акрилни и порцеланови вани за баня. Достатъчно е да направите първо една визуална разходка в интернет, за да разгледате различните предложения, да видите как се монтират, да видите разновидностите. Така лесно ще се ориентирате от какво точно имате нужда, а знанието за приликите и разликите между двата основни вида вани за баня ще бъде само във ваша полза.