Виж как да се възползваш от големите отстъпки в нашите шоуруми - НАТИСНИ ТУК!
Хипер Промо!

Как да изберем най-доброто спално бельо и кърпи за баня?

Posted by admin 16.01.2019 0 Comment(s)

Купуването на красиво и качествено спално бельо  и кърпи през интернет не е лесна задача. Виждайки красива снимка на оригинален спален комплект в сайт и няколко реда от описанието на комплекта, ви се приисква новата придобивка да ви зарадва не само с евтината цена на онлайн магазина, но и с красотата и удобството на комплекта за дълго време. Как да изберете качествено спално бельо, което няма да загуби външния си вид и своите характеристики след няколко пранета?

Определете за начало ключовите характеристики на плата на спалното бельои и кърпите, които засягат не само неговата цена, но и неговата издръжливост. По принцип в описанието на комплекта е важно да обърнете внимание на:

- материален състав;

- вид тъкан (метод на тъкане на нишката);

- линейна и повърхностна плътността;

- метод на изображение на печата.

Съставът на тъканите се разделя на три основни групи естествени, изкуствени и смесени.

Естествените тъкани се изработват изключително от естествени влакна, като памук, лен, коприна (също така, наричани изкуствени вискозни влакна от естествени невлакнести материали (целулоза) - вискоза, опън, модал, бамбук и др.);

Изкуствените тъкани се състоят от синтетични влакна, получавани чрез химически средства (главно полиестер);

Смесените тъкани, които съчетават няколко вида влакна (коприна + памук, памук + полиестер и др.).

Естествените материи са приятни, както за очите, така и на допир. Те абсорбират добре влагата, привличат с естествения си произход и позволяват на кожата да "диша" по време на сън. Но имат и недостатъци. Такива тъкани лесно се раздробяват, когато се перат и съхнат бавно. Изкуствените тъкани са много по-трайни от естествените, но те са синтетични, т.е. те "дишат лошо" и са по-малко екологични.

Избирайки здраво спално бельо за легло, струва си да се обърне внимание на плътността на тъканта и начина на тъкане на нишките. Силата на материала до голяма степен зависи от това.

Плътността на тъканта се характеризира като линейна и повърхностна. Линейната плътност е броят нишки на квадратен сантиметър, а повърхностната плътност е грам на квадратен метър. Плътността касае не само дебелината на нишките, но и от начина, по който са преплетени. Тъканите за спалното бельо могат да имат:

- Ленено тъкане - нишките се редуват през един (камбрик, калико, поплин, ранфор, пескал);

- Сатенено тъкане - нишките се преплитат след няколко и се сливат в наклонени линии от предната страна, създавайки копринена повърхност (сатен);

- Жакардово тъкане - сложен кепър или сатенно влакно с различно редуване на преждите, което образува красив модел (жакард).